Kold rødbedesalat med hvidløg og balsamico (Pantzaria salata) er en græsk ret, som jeg har forelsket mig hovedkulds i, efter at jeg har lært at spise rødbeder. Det er den perfekte ret, hvis du altså er til rødbeder, hvidløg og balsamico – for her får du fuld valuta for pengene. Det er ikke en bly viol, der gemmer sig i hjørnet. Nej, der er smæk på smag og farve, og du glemmer den ikke så let.
Ingredienser (2-3 personer):
1/2 kg rødbeder
1 dl olivenolie
3 spsk balsamico
2 fed hvidløg
Salt og peber
Frisk timian
Sådan gør du:
Gnub forsigtig rødbederne rene under rindende vand, og put dem i en gryde med kold vand. Vandet skal dække rødbederne. Kog i 30-50 minutter (afhængig af størrelse) – de skal stadig have bid. Fjern skrællen med fingrene og eventuel med hjælp fra en urtekniv. Skær i tykke skiver (ca 2 cm) og halver skiverne. Vend blandingen af olivenolie, balsamico og hvidløg sammen med rødbederne. Tilføj lidt salt og peber. Put rødbederne i en beholder med låg, og sæt dem i køleskabet i mindst 2 timer. Pynt med frisk timian ved servering.
Rødbedesalat med hvidløg og balsamico kan holde sig et par dage i køleskabet i et tætsluttet opbevaringsglas. Rødbederne smager kun bedre af at få lov at trække alt smag fra hvidløg og balsamico til sig.
Tip: Den kolde rødbedesalat smager fantastisk sammen med andre græske retter. Prøv fx spanakopita med butterdej (spinattærte), stegte courgetter og tzatziki.